Setkání s přírodou

18.06.2016 12:26

Setkání s přírodou 2016 dne 18. 6. 2016

     Pro letošní akci jsme zvolili seznámení zájemců s územím“Slatina“, připravovaném k vyhlášení jako ZCHÚ: Jedná se o oblast mezi MČ Dubeč a Dolními Měcholupy ve východní částí Prahy. Podkladem k vyhlášení jsou výsledky dlouholetého pozorování členů České ornitologické společnosti pracující pro Národní muzeum. Podle nich se na dotčeném území během roku vystřídá 160 druhů ptáků (hnízdících nebo na tahu). Území je cenné i botanicky, roste tam např. kriticky ohrožený kyprej izopolistý.

     Účastníci byli o akci informování v naší tiskovině Informátor, která je i na našich internetových stránkách a dále prostřednictvím vyvěšených plakátů v okolních obcích a ve vstupu do metra.

     Účastníky (v celkovém počtu 15) jsme po seznámení s významem akce “Seznámení s přírodou…“odvedli od zastávky autobusu v Dubči do sledovaného území, kde pan J. Moravec informoval o historií území od 13. stol.. Následoval výklad ornitologa o revitalizaci území v posledních letech spojený s pochůzkou územím, kroužkováním, určováním a fotografováním ptáků, kteří se chytili do natažených sítí v rákosinách (různé druhy pěnic, rákosníků, sýkory a budníček) a pozorování ptáků na vodě i nad vodní hladinou.

Poslední část exkurze, vedená Mgr. Z. Peckovou, byla zaměřena na určování rostlin.

     Akce byla účastníky hodnocena velmi příznivě.

Za organizátory

J.a M. Moravcovi                                                                  

Zapsala J. Loubová

Příloha: fotodokumentace (3 snímky)

Zpět