3.10.2015 Exkurze na Písecko

08.10.2015 15:23

3.10.2015 Exkurze na Písecko

Exkurze proběhla na sz. okraji j. Čech. Trasa byla Praha-Myšenec-Heřmaň-NPR Řežabinec a Řežabinské tůně-Sudoměř-Kestřany-Písecké hory-Pïsek-Praha.

Obec Myšenec.Zde jsme viděli zbytky hrádku Přemysla Otakara II, pouze vstupní oblouk. V obci je také PP turmalinová Myšenecká slunce.

NPR Řežabinec a Řežabinské tůně. Tato lokalita je významným hnízdištěm vodních ptáků.Je zde vybudována naučná stezka s 12 tabulemi. Prošli jsme tuto NS a věnovali jsme se pozorováním vodních ptáků .

Sudoměř. Připomenuli jsme si vítěznou bitvu husitů s panskou jízdou a prohlédli jsme si památník J. Žižky od J.E. Kodeta.

Kestřany. Na břehu Otavy jsme viděli baldachýnovou kapli sv. Kříže. U ní jsou 2 památné stromy jilmy vazy. V Kestřanech jsou také 3 šlechtická sídla.

Písecké hory. Po modré značce od pozice U vodáka jsme vystoupali okolo obory daňků přes vyhlídku lesníků (vybudován přístřešek na památku sjezdů čsl. Lesnictva) na rozhlednu Jarník. Z rozhledny krásná vyhlídka na Písek, Šumavu a Český les. Bohužel nebylo úplně jasno ale i tak byl výhled bezvadný.

Písek. Na závěr exkurze jsme věnovali 2 hod na prohlídku historické části Písku. NKP Kamenný most (nejstarší dochovaný kamenný most v Čechách 13 stol.). Královský hrad, Prácheňské muzeum, Písecká elektrárna a jiné památky podle individuálního zájmu.

Exkurzi připravila vynikajícím způsobem p. J. Loubová a manž. Prášilovi. Tímto jim děkujeme za dokonalý zážitek.

Foto z exkurze

Zpět